nedjelja, svibnja 10, 2009

JEDAN AFRIKANAC NA DJELU


Jedan senegalski imigrant proslavio se u Francuskoj nakon objavljivanja knjige u kojoj upozorava svoje afričke sunarodnjake da ne hrle u Evropu, gdje ih čekaju samo patnja i izolacija, prenosi Sunday Times.

Omar Ba kaže da Evropa nije obećana zemlja, kako je od malih nogu slušao u Senegalu; umjesto toga to je "tvrđava" u kojoj je skoro nemoguće naći posao i mjesto za život, a čiji su ljudi neprijateljski raspoloženi prema strancima.

Ba, koji se gorko razočarao nakon svoga prvog ilegalnog dolaska u Francusku, sin je prodavača ribe koji je nakon objavljivanja knjige "Došao sam, vidio i više ne vjerujem" muke došljaka iz Afrike učinio humanijim i prijemčivijim stanovnicima Francuske.

On opisuje šok kad je vidio da i među bijelcima ima siromašnih i beskućnika, a da ga svi, a naročito "lijepe žene", izbjegavaju u širokom luku. Piše i o svojim sunarodnjacima od kojih su neki živjeli u telefonskim govornicama ili na ulici ne želeći se vratiti kući i priznati poraz.

On sad apelira na svoje sunarodnjake da ne jure za tim lažnim snom, a na vlade afričkih zemalja da počnu preuzimati odgovornost za vlastito stanovništvo, prenosi Sunday Times.

(F.) (S.)

Nema komentara:

VODITELJ, NOVINAR, PISAC, SCENARISTA, PR